Bruce Lee

Dan Inosanto – Bruce Lee

1940. november 27. 6.00 – 8.00 között (a kínai asztrológia szerint a Sárkány évében, havában és órájában) San Francisco Kínai negyedében, a Jackson Street Hospital-ban megszületett Bruce Lee (Lee Jun Fan). Anyja (Grace Lee) és apja (Lee Hoi Chuen) a Hong Kong-i Opera Társasággal az Egyesült Államokban turnézott. Lee első filmjében három hónappal később debütált, egy csecsemő kislányt alakítva a “Golden Gate Girl” című filmben.

1941 – Hong Kong

Bruce Lee szüleivel visszatér Kowloon-i otthonukba. A Nathan Road 218. szám alatti épület 2. emeleti lakásba költöznek, egy élelmiszerbolt fölé.

1946 – Hong Kong

Lee játszik első nagyobb gyermekkori filmjeiben a “The Begining of a Boy”, a “The Birth of Mankind” és a “My Son, Ah Cheung” című filmekben. Gyermekkorában Bruce több mint húsz ázsiai filmben szerepelt. Ezekben fejlesztette ki a későbbi filmjeiben oly jellegzetessé vált, kifejező arcjátékát. Szeme megromlik, szemüveget kap. (Később egy optikus barátja tanácsára kontaktlencsét kezd el viselni.

1952 – Hong Kong

Beiratkozik a La Salle College-ba.

1953 – Hong Kong

Lee alul marad egy utcai bandával vívott küzdelemben (ez az első és egyben utolsó küzdelem melyet élete során elveszít). Barátja – William Cheung – javaslatára beiratkozik Yip Man nagymester Wing Chun iskolájába és megkezdi kung fu tanulmányait.

1958 – Hong Kong

Megnyeri a Hong Kong-i Cha-Cha bajnokságot. Főszerepet játszik a “The Orphan” című filmben. Ez Lee utolsó filmje, melyben mint gyermekszínész szerepel és egyben egyetlen melyben nem verekszik.

1958 – Hong Kong

Megnyeri a Hong Kong-i Box bajnokságot, legyőzve a harmadik éve veretlen bajnokot Gary Elms-t.

1959 – Hong Kong

Számos utcai verekedése és a rendőrséggel történt összeütközései miatt szülei 3 hetes útra küldik az Egyesült Államokba. Szülei úgy gondolják ez visszaterelheti fiukat a helyes útra, és egyben lehetőséget ad Lee USA állampolgárságának megigénylésére.

1959 – San Francisco, Seattle

Szüleitől kapott 115 $-al zsebében Lee megérkezik az Egyesült Államokba. Apja egyik régi barátjánál kap szállást, és különböző munkákat vállal a San Francisco-i kínai közösségben. Később Seattle-be költözik. Apja másik barátjának (Ruby Chow) éttermében kap munkát. Napközben az étteremben pincérként dolgozik, éjszakánként az étterem fölötti szobájában tanul. Hamarosan leérettségizik az Edison Szakközépiskolában. Megkezdi a harcművészet oktatását különböző parkokban.

1961 – Seattle

Beiratkozik a Washington Egyetemre, filozófia szakra. Az iskolában kung fut oktat a diákoknak.

1963 – Hong Kong

Megkéri egy Amy Sanbo nevű lány kezét, de ő visszautasítja. Visszatér Hong Kong-ba barátjával Doug Palmerrel, most először mióta elhagyta a szülői házat. Nyár végén visszatér Seattle-be folytatni iskolai tanulmányait.

1963. Október 25. – Seattle

Első alkalommal randevúzik Linda Emeryvel (későbbi feleségével) a Space Needle étteremben. Bruce feladja munkáját Ruby Chow-nál és megnyitja Jun Fan Kung Fu Iskoláját.

1963 – Seattle

Iskoláját az Egyetemváros közelébe (4750 University Way) költözteti. Hajlandó tanítani bárkit (korábban a kínai kung fu iskolákban csak kínaiak tanulhattak).

1963 – Seattle

Bemutatót tart a Garfield Gimnáziumban. Itt mutatja be először az 1 inch-es ütést mely később a 64-es Long Beach-i Nemzetközi Karate versenyen egy csapásra ismerté tette.

1964 Június – Kalifornia

Bruce és barátja James Yimm Lee egy második Jun Fan Kung Fu iskola nyitását tervezik Oakland-ben. A terv valóra válik. Oakland-ba költözik, és megnyitja második Jun Fan Kung Fu iskoláját. A Seattle-i iskola irányítását jó barátja és tanítványa Taky Kimura veszi át.

1964. Augusztus 2. – Long Beach, Kalifornia

Ed Parker (az Amerikai Karate “atyja”) meghívja Bruce-t, tartson bemutatót a nemzetközi versenyen. Lee többek között bemutatta az 1 inch-es ütést és fekvőtámaszokat nyomott 2 ujjon. A bemutatót látta Jay Sebring a Batman frizura sztájlisztja. Sebring átadta a bemutatóról készült filmfelvételt William Dozier producernek, aki következő filmjéhez keresett szereplőt. Dozier-t lenyűgözték Lee képességei, és meghívta Lee-t próbafelvételre. Lee találkozik John Rhee-vel aki a fővárosba invitálja, tartson bemutatókat különböző harcművészeti versenyeken.

1964. Augusztus

Bruce visszatér Seattle-be és megkéri Linda kezét. Seattle-ben feleségül veszi Linda Emery-t majd hamarosan Oakland-ba költöznek.

1965. Február 1. – Kalifornia

Oakland-ban megszületik Bruce fia Brandon.

1965. Február 8. – Hong Kong

Bruce apja meghal. Lee visszatér Hong Kong-ba, hogy részt vegyen a temetésen. Kínai tradíció szerint a ravatalnál sírva, térden csúszva kért megbocsátást, amiért nem volt jelen apja halálos ágyánál.

1965 Május – Hong Kong

A Green Hornet című sorozatért kapott pénzből családjával ismét Hong Kong-ba utazik, hogy rendezze az örökösödéssel kapcsolatos ügyeket. Közben meglátogatja fiával Yip Man-t. Megkéri a mestert, hogy filmfelvételt készíthessen róla, amit iskolájában megmutathatna diákjainak. Az idős mester udvariasan visszautasítja. Szeptemberben családjával visszatér Seattle-be.

1965 – Kalifornia

Néhány hónappal azután, hogy Lee tanítani kezd, kihívást kap Wong Jack Man-től, a helyi kínai közösség jó nevű kung fu mesterétől. Amennyiben veszít, Lee-nek be kell zárnia iskoláját, vagy beszüntetni a nem-kínai tanulók oktatását. Wong nem gondolja, hogy Lee ki mer állni ellene, és halogatni kívánja a küzdelem időpontját. Bruce azonban bedühödik. Azonnal harcolni akar, és nem fogad el semmilyen megkötést. A küzdelem kezdetét veszi. Bruce másodpercek alatt ellenfele fölé kerekedik, aki próbál menekülni, azonban Lee a földre viszi, és ott ütlegeli tovább. A kihívó kísérői megpróbálnak segíteni Wongon, de James Lee és Dan Inosanto megakadályozzák azt. Később e küzdelem ráébreszti Leet hiányosságaira. Megszállottja lesz fizikai képességei fejlesztésének és lerakja a Jeet Kune Do alapjait. Lee aláír egy egyéves szerződést a Green Hornet forgatására.

1966 – Los Angeles

Lee családjával Los Angelesbe, egy westvoodi lakásba költözik. Megkezdődik a Green Hornet forgatása. Szeptember 9. a sorozat premierje.

1967 Február – Los Angeles

Bruce megnyitja Jun Fan Kung Fu intézetének harmadik iskoláját Los Angeles kínai negyedében a Collage Street 628. szám alatt. Dan Inosanto segít neki, mint helyettes instruktor.

1967 – Washington DC

Bruce találkozik Joe Lewis-al a Mayflower Hotelben. Mindketten az 1967. évi Nemzeti Karate Bajnokságra érkeztek.

1967. Július 14.

A Green Hornet utolsó epizódja. Később azt beszélték a forgatást azért állították le, mert Lee mellékszereplőként népszerűbb volt, mint a főszereplő.

1969. Április 19. – Santa Monica

Shannon Lee megszületik.

1970 – Los Angeles

Bruce edzés közben súlyos hátsérülést szenved. Lábadozása ideje alatt papírra veti a Jeet Kune Do edzésmódszereit és filozófiáját.

1970 – Hong Kong

Lee családjával Hong Kong-ba utazik, ahol a Green Hornet rajongók nagy ovációval fogadják. Lee tárgyalásokat folytat Run Run Show-val. Lee hajlandó lenne Show-val filmet forgatni 10.000 $-ért. Show azonban egy 7 éves szerződést kötne Bruce-szal, filmenként 2.000 $-ért. Nem születik megállapodás.

1971 Február – India

Lee, James Coburn, és Stirling Silliphant Indiába utaznak egy új film (The Silent Flute) forgatásához helyszínt keresni. Egy hónap után kénytelenek visszatérni, mert kifutnak a költségvetésből. Ezen az úton születik meg Lee későbbi – be nem fejezett – filmjének (“Game of Death”) ötlete.

1971 – Hong Kong

Bruce Hong Kong-ba utazik, hogy rávegye anyját, költözzön az USA-ba. Lee eddigre – tudtán kívül – filmsztár lett, a Green Hornet a legnépszerűbb sorozat Hong Kong-ban. Raymond Chow – egy új filmes cég vezetője – megkeresi Lee-t, és felkínálja egy új film a “The Big Boss” főszerepét. Lee elfogadja az ajánlatot.

1971 – Thaiföld

Megkezdődik a “The Big Boss” forgatása. A bemutató óriási sikert hoz Hong Kong-ban. Lee sikere határtalan, a film bevétele az első 3 héten meghaladja a 3.5 millió dollárt.

1971. December 7. – Hong Kong

Bruce táviratot kap, hogy nem kapta meg a főszerepet a következő hollywoodi sorozat a “The Warrior”-ban. A sorozat a következő évben “Kung Fu” címmel jelenik meg, főszerepben David Carradin, akinek nem sok köze van a harcművészetekhez, viszont nem kínai.

1972 – Hong Kong

Elkészül Lee következő filmje a “Fist of Fury”. A bemutató még nagyobb sikert hoz, mint az előző. Lee most már végérvényesen szupersztár. A siker nagyobb gázsit, több beleszólást jelent a rendezésbe.

1972 – Hong Kong

Megkezdődik a “Game of Death” forgatása. Jeleneket vesznek föl Dan Inosanto-val és Karem Abdul Jabbar-ral. Közben Lee feltűnik a Hong Kong-i TVB csatornán, ahol bemutatót tart egy földrengés áldozatainak megsegítésére szervezett műsorban. A bemutatón fia Brandon is szerepel, aki oldalsó rúgással tör el egy deszkát.

1972 – Róma, Olaszország

A “Way of the Dragon” forgatása. Lee gyakorlatilag szabadkezet kap, írja a forgatókönyvet, rendez, koreografál és főszerepet játszik. A film fináléjában Chuck Norris karate világbajnokkal harcol. Ez a film is megdönt minden korábbi rekordot.

1972 Február – Hong Kong

Bruce félre teszi a “Game of Death” forgatását egy új film, az első amerikai filmjének (“Enter the Dragon”) forgatása miatt. Ez volt az első amerikai – hong kong-i közös koprodukcióban készült film.

1973 – Los Angeles

Bruce találkozik nővérével Grace-szel. Beszélgetésük során Lee megemlíti, hogy szerinte ő már nem sokáig fog élni, de nővérének nem kell aggódnia, nem lesznek anyagi gondjai, gondoskodott róla.

1973 Április – Hong Kong

Az “Enter the Dragon” forgatása befejeződött. Lee a Golden Harvest stúdióban a film szinkronját rögzíti. A légkondicionáló berendezés tönkremegy, rendkívüli a hőség. Bruce szünetet kér és kimegy a mosdóba, hogy hideg vízzel hűsítse arcát, ott azonban elájul. Húsz perccel később egy asszisztens talál rá. Miután magához tér, azt állítja kiesett a kontaktlencséje, azt kereste a földön. Visszaindul az asszisztenssel a stúdióba, de útközben ismét elájul, és kórházba szállítják.

1973. Július 10. – Hong Kong

A stúdió folyosóján Lee meghallja, hogy rendezője Lo Wei az egyik szobában róla beszél, és nem sok jót mond róla. Benyit, és összeveszik a rendezővel. Lo Wei kihívja a rendőrséget, és azt hazudja Bruce késsel támadt rá. A helyi törvények szerint Lee-t arra kötelezik, hogy aláírjon egy szerződést, többé nem inzultálja Lo-t.

1973. Július 20. – Hong Kong

Lee korán reggel levelet ír ügyvédjének – Adrian Marshallnak – üzleti terveiről, melyekkel kapcsolatban tárgyalni kíván vele közeljövőben tervezett los angelesi útja során. Bruce-nak már megvan a repülőjegye az államokba. A tervbe vett népszerűsítési körút egyik állomásaként meghívást kapott az USA egyik legnépszerűbb TV show-jába, a Johnny Carson Show-ba. Raymond Chow megérkezik Bruce házába, és soron következő filmjükről a “Game of Death”-ről kezdenek tárgyalni. Hamarosan átmennek Betty Ting Pei otthonába, ahol a színésznő említett filmben játszandó szerepéről folytatják megbeszélésüket. Estére Gerge Lazenby-vel négyesben tervezik a megbeszélések folytatását, egy vacsorával egybekötve.

Bruce erős fejfájásra panaszkodik. Bevesz egy Betty által kínált fájdalomcsillapítót, s ledől pihenni. Raymond Chow hamarosan távozik azzal, hogy az étteremben találkoznak. George és Raymond az étteremben találkoznak és várják Bruce és Betty érkezését. Azonban 21.00-kor Chow-t telefonhoz hívják, Betty az, elmondja hogy nem tudja Bruce-t felébreszteni. Kihívja házi orvosát, aki azonnal kórházba viteti Lee-t.

Bruce azonban a kórházban sem tér magához, s az orvosok hamarosan kimondják a halál beálltát. A halál oka agyi ödéma, gyógyszerallergia következtében bekövetkezett kóros agyduzzanat.

Az “Enter the Dragon” premierjét – a főszereplő halála miatt – négy nappal elhalasztják.

1973. Július 25. – Hong Kong

Megtartják Lee temetési szertartását, melyen több mint 25000 rajongó és barát vesz részt

1973. Július 30. – Seattle

Egy kisebb, szűk körű temetési szertartást követően Bruce Lee-t örök nyugalomra helyezik a “Lake View” temetőben. Koporsóját Steve McQueen, James Coburne, Dan Inosanto, Taky Kimura, Peter Chin és Bruce testvére Robert Lee viszi.

1973. Augusztus 24. – Hollywood

Bemutatják az “Enter the Dragon”-t. A film hatalmas siker, Bruce Lee világhírű lesz.